Home » Info » Ontstaan

Van Bloemkool-appeltaart-ontbijt naar Grünten

Mijn naam is Berend. Van kinds af aan ben ik al heel geïnteresseerd in eten en ik kan me nog goed herinneren dat ik op mijn achtste mijn eerste kookboek kreeg, waar ik met name koekjes uit bakte. Ik voelde van jongs af aan dus al thuis in de keuken. Na de middelbare school, waar voor mij ook vaak ongezonde snacks uit de kantine op het menu stonden, ben ik me meer gaan interesseren in gezonde voeding en de relatie tussen voeding en gezondheid. De keuze voor gezondheidswetenschappen als studierichting was toen snel gemaakt.

 

Tijdens mijn studie kwam ik er achter ik dat meer dan driekwart van de Nederlanders niet aan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid groente komt. De belangrijkste verklaring hiervoor is dat de meeste mensen vrijwel alleen groente tijdens het avondeten eten.

Ik experimenteerde zelf veel met nieuwe dingen in de keuken en had voor mezelf een ontbijt bedacht op basis van bloemkool met appel en kaneel. Over mijn Bloemkool-appeltaart-ontbijtje, zoals ik dit destijds noemde, was ik zelf heel tevreden en na de eerste experimenten ben ik dit vrijwel dagelijks gaan maken. Elke ochtend keek ik weer uit naar mijn ontbijt dat groente bevatte, maar smaakt naar appeltaart.

 

Nadat ik klaar was met mijn Bachelor was het plan om er nog een Master achteraan te doen. Ik wilde eerst een tussenjaar nemen om even de op adem te komen. Ik merkte tijdens deze periode dat ik veel liever écht iets concreets wilde gaan doen om Nederland gezonder te maken in plaats van weer in de studiebanken te gaan zitten. Om mij heen merkte ik dat collega’s op werk, vrienden en familie enthousiast geworden waren over mijn naar kaneel geurende groente-ontbijtjes die ik overal mee naartoe nam. Na voor de zoveelste keer de receptuur voor iemand op te hebben geschreven besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en de tijd die ik had voor mijn master zou beginnen te benutten om een ondernemingsplan te schrijven. Naast de appeltaart-smaak werkte ik nog twee recepturen uit voor havermoutontbijtjes met taartsmaak op basis van groente, waaruit Grünten geboren is. Die master is er uiteindelijk niet meer van gekomen maar aan mijn doel om Nederland gezonder te maken en wel die ADH aan groente te halen wordt nog elke dag gewerkt.  'Pie up your veggies'!